Dyniowa owsianka – przepis
w wersji fit!
Dyniowa owsianka to idealny przepis na jesień, zimę i po prostu wszystkie chłodniejsze dni. Kiedy brakuje nam rozgrzania, słodkich smaków sprawdza się idealnie. Przepis na dyniową owsiankę to opcja szybka, możliwa do zjedzenia od razu a także do wzięcia na wynos, a w dodatku ZDROWA!
Owsianki są tak naprawdę dość ,,podstępne” 😉 Nieprawidłowo zbilansowane nie nasycą Cię w ogóle i szybko po śniadaniu będziesz już mieć ochotę na podjadanie. Druga podstępna rzecz to dodatki. Do wielu owsianek dodaje się mnóstwo produktów gęstych energetycznie: daktyle, banany, masło orzechowe, orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe. Gdy te produkty zafundujemy sobie do owsianki bez żadnych limitów, może się okazać, że taka owsianka ma więcej kalorii niż kanapki z salami i pokrywa już 50% Twojego dziennego zapotrzebowania (tak, takie wypasione owsianki potrafią mieć nawet 1200 kcal!)
Owsianka dyniowa jest sycąca, ma odpowiednią ilość białka, błonnik, który syci Cię na dłużej i dodatek przypraw, które działają pozytywnie na zdrowie: mają wpływ antyoksydacyjny działając przeciwnowotworowo, łagodząc stany zapalne i wiele, wiele innych.
Zapraszam do przepisu!
Dyniowa owsianka – składniki
– płatki owsiane – 50 g
– mleko 1,5% – 150 ml
– purre z pieczonej dyni * – 100 g
– marchew – 25 g (1/2 sztuki)
– banan – 60 g (1/2 sztuki)
– odżywka białkowa – 10 g
– masło orzechowe – 10 g
– słodzik, cynamon, imbir, kurkuma, gałka muszkatołowa
– maliny i kakao do ozdoby (opcjonalnie)
*purre: dynię pokrój w kostkę i piecz w piekarniku przez około 20-30 minut. Zblenduj ją.
Owsianka dyniowa – wykonanie
1.Płatki ugotuj na mleku z dodatkiem cynamonu i szczypty pozostałych przypraw. Słodzik dodaj wg uznania. Możesz też go zupełnie ominąć.
2.Dodaj purre z dyni i startą na małych oczkach marchew.
3.Gotuj wszystko na małym ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie dodaj odżywkę białkową i wymieszaj dokładnie – w razie potrzeby, jeśli preferujesz mniej gęste owsianki, dodaj więcej wody.
4. Odstaw owsiankę jeszcze na około 5-10 minut pod przykryciem.
5. Gotową owsiankę podaj z bananem i masłem orzechowym.
Owsianka dyniowa – składniki odżywcze
Kalorie: 444
Białko: 24 g
Tłuszcz: 12 g
Węglowodany: 66 g
Błonnik: 9 g
Owsianka dyniowa – podsumowanie
Ten przepis pozwoli Ci poczuć świąteczny nastrój, ale jeśli lubisz smak, zapach cynamonu, śmiało przygotowuj ją przez cały rok. Spory udział błonnika sprawia, że ta owsianka będzie idealna jeśli zależy Ci na redukcji masy ciała. Ponadto wpłynie pozytywnie na Twoje jelita stymulując ich perystaltykę oraz na uczucie sytości po posiłku.
Więcej pysznych przepisów znajdziesz w e-booku z przepisami oraz w wege e-booku z przepisami
Chcesz jeść takie pyszności na diecie i chudnąć? Napisz do mnie! Działam stacjonarnie w Poznaniu oraz online.
Odwiedź mnie również na Facebooku