Strona główna

Czekoladowy krem low carb

Co może być lepsze niż nutella, masło orzechowe i krówki? Bez cukru, glutenu i laktozy do zrobienia w 5 minut? Zapraszam Was do wpisu z fit przepisem na czekoladowy krem low carb.
W dodatku to opcja dla osób, które muszą i chcą podbić kalorie w szybki sposób (ponadto łatwy i smaczny), nie mają czasu na posiłek lub jedzą śniadania białkowo-tłuszczowe. To także rozwiązanie dla osób, które nie mogą jeść jajek np. ze względu na nietolerancję. Jeśli z jakiś powodów ograniczasz węglowodany w swoim pierwszym posiłku, koniecznie wypróbuj ten słodki i sycący na długo krem. 

Składniki na porcję ze zdjęcia: 
– mleczko kokosowe (gęste, schłodzone w lodówce) – 100 g 
– odżywka białkowa (smak orzechowy/czekoladowy) – 45 g (można dać mniej lub pominąć)
– kakao ciemne – 5 g
– masło z nerkowców – 20 g
– żółtko jaja – dla osób bezjajecznych olej kokosowy/masło ghee (10 g) 

 

Podane składniki wystarczy zmiksować i podać posypane kakao lub wiórkami kokosowymi. Oczywiście możemy dowolnie manipulować proporcjami, które tutaj nie mają aż tak dużego znaczenia. Mogę jedynie zaznaczyć, że warto dać minimum to 100 g mleczka kokosowego, aby zachować większą objętość i lepszą konsystencję kremu. Ilość masła orzechowego czy odżywki białkowej możemy zmniejszyć/zwiększyć według naszych potrzeb i preferencji. 

Makroskładniki w 1 porcji: 

577 kcal / 45 g białka / 41 g tłuszczu / 11 g węglowodanów

Smacznego!