Czy zaprzestanie jedzenie mięsa może powodować pewne niedobory, być groźne dla zdrowia? Czy dieta bez mięsa jest zdrowa? Czy trzeba coś suplementować? Te pytania często padają w mojej pracy. A z racji tego, że sama od niedawna jestem BEZmięsna, to dziś kilka słów na ten temat.
Dlaczego przestałam jeść mięso?
Wpływ na to miało kilka czynników, które zbiegły się u mnie w jednym okresie czasowym i spowodowały, że postanowiłam nie jeść mięsa lub inaczej – postanowiłam być fleksi, z czym zdecydowanie najbardziej się utożsamiam.
Plusy są takie, że dokładam jedną małą cegiełkę dla naszego klimatu i planety (<3) i że zaczęłam jeść bardziej różnorodnie – poniekąd sama siebie zmusiłam do tego, aby testować i próbować nowych rzeczy.
Co oznacza, że jestem fleksi?
Nie powiem, że nigdy w życiu nie zjem mięsa – bo zjem, na pewno. I to jest właśnie podejście fleksi – o ile sama nie przygotuję mięsa, a w knajpie raczej będę skłaniać się ku opcjom vege, to od czasu do czasu: na imprezie czy podczas świąt – jeśli będę miała ochotę, sięgnę po mięso. Lub zjem kanapkę z szynką i serem, bo to mój mały comfort food z dzieciństwa. Pojęcie fleksitaranizmu pojawiło się już jakiś czas temu i określa osobę, która po mięso sięga sporadycznie.
Idąc dalej – jem minimum jeden 100% wegański posiłek dziennie.
Czy brakuje mi mięsa?
Nie, jest super 🙂 Ale jeśli poczuję, że mam ochotę na jego przygotowanie, na pewno to zrobię.
Najważniejsze pytanie, które często pada. Okej, a jeśli nie mięso to, co? Czym zastąpić mięso w posiłku aby dostarczyć chociażby białka?
U mnie królują obecnie:
– tofu
– soczewica
– fasola
– ciecierzyca
-soja
– skyr lub twaróg
– jajka
– ryby
– odżywa białkowa
Co jem, jeśli jem wegańskie posiłki?
– kasza z fasolką w sosie pomidorowym
– curry warzywne w mleczku kokosowym
– tosty z awokado
– domowe pasty ze strączków z pieczywem
– pieczone bataty lub ziemniaki z grillowanym tofu
– burgery z kaszy jaglanej lub buraka
– makarony z ciecierzycą lub tofu i warzywami
– tosty z hummusem
Itd. 🙂
Przy rezygnacji z mięsa warto rozważyć suplementację witaminą B12 – znajduje się ona w nabiale czy jajkach, ale w takim wypadku, nie jesteśmy sobie w stanie zapewnić wymagającej podaży, dlatego warto wspomóc się suplementacją.
Poza tym, rezygnacja z mięsa nie pozbawia się Cię żadnych magicznych i cudownych składników z diety, bez których Twój organizm nie mógłby się obejść 😉
Mała uwaga – zwróć uwagę czy rezygnując z mięsa, dostarczasz w posiłku alternatywne źródła białka, szczególnie jeśli jesteś osobą aktywną. Często pracuję z osobami, które przychodzą do mnie i mówią, że zrezygnowały jakiś czas temu z mięsa, przy czym ich obiad to teraz ryż, cukinia i pasata. Nie zapominaj, że poza węglowodanami, potrzebujesz też odpowiedniej ilości białka, z czym nie będzie problemu, jeśli do tego ryżu wkroisz tofu, dorzucisz ciecierzycę lub jeśli jadasz nabiał – posypiesz go parmezanem lub mozzarellą.
Uważasz, że brakuje Ci czasu na zdrowe gotowanie w wersji wege? Nic bardziej mylnego 🙂 Dodam, że mnie permanentnie brakuje nie tylko czasu, ale i czasem sił, a mimo to, w kilka/kilkanaście minut jestem w stanie ugotować sycący i zdrowy obiad.
Mój przykładowy, odpowiednio zbilansowany dzień jedzenia w tygodniu:
Owsianka ze skyrem, malinami i masłem orzechowym
Płatki owsiane dzień wcześniej zalewam odrobiną wrzątku, a gdy przestygną mieszam je z jogurtem i chowam na noc do lodówki. Rano dodaję pozostałe składniki.
Czas przygotowania: 5 minut 😉 (zalanie płatków, dodanie orzechów i owoców – reszta robi się sama)
Tagliatelle z wędzonym tofu i grillowanymi warzywami (marchewka, cukinia, fasolka, papryka)
Warzywa duszę na patelni doprawiając je solą, pieprzem, czosnkiem, czerwoną papryką i świeżą bazylią. Gdy są gotowe, dodaję do nich ugotowany makaron i pokrojone w kostkę tofu. Często przygotowuję do tego sos np. z koncentratu lub przecieru pomidorowego.
Czas przygotowania: 10 minut
Curry z batatami
Na patelni duszę pokrojoną marchew i bataty. Doprawiam ostrą papryką, solą, świeżą miętą, imbirem i czosnkiem. Gdy są miękkie, dodaję ciecierzycę, przecier pomidorowy, mleczko kokosowe i mieszam do połączenia składników.
Czas przygotowania: 20 minut
Zapiekanka ze szpinakiem i mozzarellą