Wegańskie curry to idealny przepis na obiad do pracy, szkoły czy po prostu na pyszny, zdrowy i sycący obiad 🙂 Jest to jeden z tych przepisów, gdzie praktycznie wszystko robi się samo i możecie przygotować od razu większą ilość – po odgrzaniu smakuje równie dobrze 🙂 

Składniki (z podanej gramatury wychodzą 2 porcje):

-fasola pinto – 240 g

-pomidor – 1 sztuka 

-żółta papryka – 1 sztuka

-cebula – 1 mała sztuka

-koncentrat pomidorowy – 30 g

-bataty – 100 g

-ryż basmati – 40 g

-oliwa z oliwek – 5 g (1 łyżeczka)

 

 

Wykonanie: 

Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Pomidory, batata i paprykę kroimy w kostkę, dorzucamy do cebulki. Doprawiamy curry, czerwoną papryką, solą, pieprzem, czosnkiem i… ksylitolem! Tak, dokładnie tak – słodki dodatek idealnie podkreśla smak pomidorów. Dusimy wszystko pod przykryciem około 10 minut. Zalewamy koncentratem rozrobionym w 1/4 szklance wody i zalewamy. Dusimy pod przykryciem jeszcze 15 minut (najważniejsze aby zmiękły bataty), na końcu dorzucamy fasolę i w razie potrzeby – jeszcze doprawiamy. Curry podajemy z ryżem. 

Makro 1 porcji to:

475 kcal / 20 g białka / 7 g tłuszczu / 88 g węglowodanów 

Wegańskie curry jest bardzo aromatyczne, sycące (dzięki temu, że ma bardzo dużo błonnika) i można podać je z kaszą czy pieczywem. 

Przepis nie będzie odpowiedni dla osób z IBS lub innymi problemami jelitowymi, które stosują dietę low FODMAP. 

Życzę Wam smacznego! 🙂

Może Ciebie jeszcze zainteresować:

5 przepisów na fit śniadania na słodko

Wakacje na diecie – jak nie przytyć i spędzić urlop bez stresu?

Lato to czas korzystania z jego uroków: plażowanie, relaks, cudowna pogoda. A przynajmniej w teorii tak być powinno. Czasem jednak…

Dieta wegańska w sporcie

Wokół diety wegańskiej krąży wiele kontrowersji, a raczej krążyło – dziś wiemy już, że pod warunkiem ODPOWIEDNIEGO ZBILANSOWANIA I SUPLEMENTACJI…