Co może być lepsze niż nutella, masło orzechowe i krówki? Bez cukru, glutenu i laktozy do zrobienia w 5 minut? Zapraszam Was do wpisu z fit przepisem na czekoladowy krem low carb.
W dodatku to opcja dla osób, które muszą i chcą podbić kalorie w szybki sposób (ponadto łatwy i smaczny), nie mają czasu na posiłek lub jedzą śniadania białkowo-tłuszczowe. To także rozwiązanie dla osób, które nie mogą jeść jajek np. ze względu na nietolerancję. Jeśli z jakiś powodów ograniczasz węglowodany w swoim pierwszym posiłku, koniecznie wypróbuj ten słodki i sycący na długo krem. 

Składniki na porcję ze zdjęcia: 
– mleczko kokosowe (gęste, schłodzone w lodówce) – 100 g 
– odżywka białkowa (smak orzechowy/czekoladowy) – 45 g (można dać mniej lub pominąć)
– kakao ciemne – 5 g
– masło z nerkowców – 20 g
– żółtko jaja – dla osób bezjajecznych olej kokosowy/masło ghee (10 g) 

 

Podane składniki wystarczy zmiksować i podać posypane kakao lub wiórkami kokosowymi. Oczywiście możemy dowolnie manipulować proporcjami, które tutaj nie mają aż tak dużego znaczenia. Mogę jedynie zaznaczyć, że warto dać minimum to 100 g mleczka kokosowego, aby zachować większą objętość i lepszą konsystencję kremu. Ilość masła orzechowego czy odżywki białkowej możemy zmniejszyć/zwiększyć według naszych potrzeb i preferencji. 

Makroskładniki w 1 porcji: 

577 kcal / 45 g białka / 41 g tłuszczu / 11 g węglowodanów

Smacznego!

Może Ciebie jeszcze zainteresować:

Low carb vs. high carb – na czym lepiej redukować?

Dietetyka jest o tyle specyficzną dziedziną, że nie tylko dietetyków mamy wszędzie, a już najwięcej ekspertów siedzi podczas rodzinnych spotkań…

TRENING NA CZCZO SPALA MNIEJ KALORII?!

Czy cardio na czczo faktycznie pozwoli spalić więcej tkanki tłuszczowej? Tytuł artykułu celowo jest nieco wyolbrzymiony ale to tylko mały…

Czy możesz jeść GLUTEN?

GLUTEN – stał się hasłem na tyle kontrowersyjnym, budzącym dyskusje, wojny internetowe, że zabranie głosu w tej sprawie jest niezwykłym aktem…