Pyszna, szybka i bardzo sycąca frittata ze szpinakiem i ziemniakami! Dlaczego jest to doskonałe danie na redukcji?

Obecność produktów o wysokim indeksie sytości! Na redukcji to właśnie wybór produktów takich jak gotowane ziemniaki (czy poza przepisem: mięsko, ryby, owoce), a nie np. jaglanka z białkiem, pozwalają sycić nas na długi czas, dzięki czemu lepiej kontrolujemy łaknienie, a jak wiadomo: redukcja na głodzie, nie jest dobrą i przyjemną redukcją. Trzeba więc wybierać umiejętnie, aby ,,wilk był syty i owca cała” :). 

Poza tym: w posiłku mamy ponad 25 g białka (a konkretnie 28 g), co czyni nam super zbilansowany pod cele sylwetkowe posiłek (białko ponownie jak wyżej, zapewni nam większą sytość)

Mamy tutaj też całkiem sporo żelaza (1/2 zapotrzebowania dla mężczyzn, 1/3 zapotrzebowania dla kobiet), ponad 1 g potasu, 1/3 pokrytego zapotrzebowania na wapń oraz niemal w całości zapewnioną wystarczającą podaż witaminy C. Dlatego zamieszczam tutaj ten przepis – nie dość, że jest ciekawy (i mega smaczny) to jest stosunkowo niskokaloryczny i w tak niewielkiej w sumie porcji dostarcza nam wiele cennych składników odżywczych. I jak zawsze – ilością składników można manipulować w zależności od potrzeb – dać więcej jajek, ziemniaków itd.

Czego potrzebujesz aby zrobić pyszną frittatę?

                2 sztuki  – Jaja

                100g –    Szpinak

                150g  – Ziemniaki

                30g   – Cebula    

                30g  – Mozzarella            

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy dzień wcześniej i zostawiamy na noc w lodówce (wytworzy się wówczas skrobia oporna – prebiotyk). Ugotowane ziemniaki kroimy w plasterki i razem z cebulką wrzucamy na patelnie.

Dorzucamy szpinak (świeży lub mrożony, wcześniej podduszony na patelni), doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem.

Jajka rozbełtujemy widelcem w miseczce i zalewamy wszyskie składniki na patelni masą jajeczną. To przykrywamy i smażymy na małym ogniu. Gdy góra zacznie się ścinać i będzie niemal gotowa, na wierzch wrzucamy mozzarellę, aż do jej rozpuszczenia. Podajemy z pomidorkami koktajlowymi, gotowe! 🙂

Wartość odżywcza:

400 kcal / 28 g białka / 19 g tłuszczu / 34 g węglowodanów

Smacznego!

 

Współpraca / konsultacje dietetyczne Poznań (takie pyszności również układam w dietach dla Was :))

– więcej informacji TUTAJ 

Może Ciebie jeszcze zainteresować:

Jak prowadzę pacjentów z insulinoopornością?

Czym jest insulinooporność? Insulina jest hormonem peptydowym wydzielanym przez komórki beta wysepek Langerhansa w trzustce. Zadaniem insuliny jest utrzymanie prawidłowego…

Czy powinno się wliczać białko roślinne?

W świecie kulturystyki, puszek z białkiem, napiętych bicepsów (hej, to przecież mój świat! :D) mamy jedno ważne przysłowie: Cokolwiek w…

Na jakich tłuszczach smażyć?

Zacznijmy od tego, że smażenie jest jednym z ostatnich sposobów obróbki termicznej potraw, jakie polecam. Najzdrowiej jest gotować – na…