Dlaczego masz problemy ze zrzuceniem tkanki tłuszczowej z brzucha? Dlaczego gromadzisz tłuszczyk w okolicach nóg?

Dlaczego kiedy chudniesz, zawsze najpierw wysmuklają się uda, a talia wciąż nie chce ruszyć? Lub wręcz przeciwnie? Dlaczego mocno docięte podczas redukcji plecy są Twoją mocną stroną, z kolei żeby wyseparować mięśnie ud, musisz stoczyć heroiczną walkę ze swoim organizmem, w której w dodatku masz niewielkie szanse na zwycięstwo?

 

Zawsze powtarzam, że każdy z nas jest inny, dlatego też nie istnieje jedna dobra uniwersalna metoda czy odpowiedź na pytanie: ile kalorii powinna spożywać osoba o takim i takim wzroście i takiej wadze. 

Na początku warto uzmysłowić sobie na czym w ogóle polega spalanie tkanki tłuszczowej. Mówiąc prosto: jest to wydostanie się kwasów tłuszczowych i glicerolu z komórki. Żeby to się stało musi zadziałać HSL – lipaza hormonozależna. 

Podczas treningu siłowego czy interwałów wydzielanych jest wiele substancji, między innymi jest to adrenalina i noradrenalina. Adrenalina przyłącza się do specyficznych receptorów. Są to adrenoreceptory, jednym z nich są receptory beta. U każdego człowieka ich ilość będzie różna.

I tak – gdy receptorów beta jest sporo – przyłącza się do nich adrenalina, rośnie poziom HSL – tkanka tłuszczowa jest łatwo spalana – glicerol i kwasy tłuszczowe wydostają się z komórki. Natomiast przyłączenie się adrenaliny do alfa-receptorów nie spowoduje takiego efektu, a tkanka tłuszczowa będzie spalana dość opornie. 

 

 

Rozmieszczenie tych receptorów u każdego z nas wygląda inaczej.

Zatem osoba, która podczas redukcji z łatwością spala tłuszcz z okolicy ramion, a na przykład brzuch potrzebuje jeszcze kilku tygodni solidnej pracy, posiada ona więcej beta receptorów w górnych partiach ciała, natomiast w okolicach talii posiada ona więcej alfa receptorów. Przez to mimo wysiłku, tłuszcz będzie spalany wolniej niż z innych partii. 

Podsumowując dodam, że wolniejsze spalanie tłuszczu nie oznacza, że proces ten jest NIEMOŻLIWY. Przebiega on po prostu trudniej dla danego obszaru naszego ciała.

 

———————————————————————

 

A jeśli chcecie wiedzieć jak zdrowo podjąć redukcję aby spalić tłuszczyk nawet z najbardziej problematycznych partii a przy okazji dobrać dla siebie NAJLEPSZĄ DIETĘ, to zapraszam do mojego e-booka lub do współpracy dietetycznej (efekty moich podopiecznych możecie podejrzeć na stronie na Facebooku)

E-book’a ,,Najpopularniejsze systemy żywieniowe” zakupicie tutaj: klik

Lub najszybciej kontaktując się bezpośrednio ze mną przez maila:
paula.fit@wp.pl

Może Ciebie jeszcze zainteresować:

Laktoza okiem dietetyka

Nabiał i gluten są obecnie w świecie dietetyki z pewnością jedynymi z najbardziej kontrowersyjnych elementów diety. Jedni straszą dziurawym jelitem,…

8 ciekawostek redukcyjnych, o których się nie mówi!

Redukcja masy ciała wydaje się być tematem już nudnym, oklepanym i nie wymagającym powtarzania. ,,Jedz dużo warzyw ”, ,,Jedz regularnie…

Low carb vs. high carb – na czym lepiej redukować?

Dietetyka jest o tyle specyficzną dziedziną, że nie tylko dietetyków mamy wszędzie, a już najwięcej ekspertów siedzi podczas rodzinnych spotkań…