Dziś chciałabym z Wami pomówić o diecie i odżywianiu w trądziku, a także po prostu problemach z cerą. 

Global Burden of Disease Study klasyfikuje trądzik jako ósmą najczęstszą chorobę na świecie

Przyczyny trądziku są różne i walkę z problemem należałoby zacząć od zaadresowania jego przyczyny. Najczęstszym powodem (i z samej definicji) jest nadmierne wydzielanie łoju. Jednak trądzik może być spowodowany zaburzeniami hormonalnymi (nadmiarem androgenów) oraz stanami zapalnymi. W świetle badań naukowych mocno bada się i rozważa rolę bakterii P.acnes.

Wśród moich pacjentów przypadki problemów z cerą zdarzają się dość często. Oczywiście sama dieta to nie wszystko i zadbać należy również o inne kwestie, które są równie istotne jak np. prawidłowa pielęgnacja i kosmetyki.

 

Są jednak takie kwestie żywieniowe, które mogą przyczyniać się pogarszania stanu naszej cery i na które powinniśmy bacznie zwrócić uwagę, jeśli zmagamy się z trądzikiem.

 

 

Nadmiar sodu

I w sumie jego negatywny wpływ rozważamy nie tylko w chorobach skóry. Poza samą solą kuchenną, w nadmiarze unikać więc należy produktów o wysokiej zawartości sodu: jajecznicy z boczusiem na śniadanie, kiełbasek, wędlin, wędzonych ryb itp.

Nadmiar nasyconych kwasów tłuszczowych

Pracując z pacjentami z problemem trądziku bardzo często w pierwszej kolejności radzę schować olej kokosowy na dno szafy, szczególnie jeśli ktoś do tej pory był koko-freakiem i na oleju kokosowym robił wszystko: od jajek, po owsianki i mięso. Olej kokosowy swego czasu był bardzo modny, jednak pamiętajmy, że nie jest on jedynym źródłem tłuszczu po jaki powinniśmy sięgać. Nasycone kwasy tłuszczowe to także pełnotłuste produkty zwierzęce: mięso oraz nabiał.

 

Z kolei wysokie spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 może hamować wytwarzanie cytokin prozapalnych, co może mieć działanie terapeutyczne w trądziku. Ponadto kwasy omega-3 mogą przyczyniać się do obniżenia IGF-1, a o jego istocie pomówimy za chwilę.

 

 

Nadmiar  B12

Tutaj raczej mam na myśli suplementację w ciemno, szczególnie długotrwałą, a nie samo normalne, zwyczajowe i prawidłowe spożycie witaminy B12 z dietą.

 

Nie uregulowany poziom cukru

Wszelkie wahania glikemii – co wiąże się też bardzo często ze spożyciem wysokoprzetworzonych produktów (słodycze) będą generowały stan zapalny i sprzyjały zmianom skórnym. A więc często problem zaostrza nieprawidłowo zbilansowane odżywianie w kontekście doboru ilości i produktów na posiłek.

 

Dieta oparta na produktach o wysokim indeksie glikemicznym (a raczej dieta o wysokim ładunku glikemicznym) prowadzi do hiperinsulinemii. Podwyższony poziom insuliny stymuluje wydzielanie androgenów i powoduje zwiększoną produkcję sebum, co przyczynia się do powstawania trądziku.

 

Ciekawe badania!

Badania epidemiologiczne przeprowadzone przez Schaefera w 1971 r., który badał rdzenną ludność Eskimosów przez prawie 30 lat [Schaefer O. When the Eskimo comes to town. Nutr Today. 1971;6:8–16]., a następnie raporty Bendinera [Bendiner E. Disastrous trade-off: Eskimo health for white “civilization” Hosp Pract. 1974;9:156–89.], wykazały, że w tej populacji nie było przypadku trądziku, kiedy żyli oni i jadali w sposób tradycyjny. Dopiero po wprowadzeniu zachodnich nawyków, takich jak zwiększone spożycie cukru, wołowiny, produktów mlecznych i przetworzonej żywności, w populacji Eskimosów zanotowano zmiany trądzikowe.

 

 

Mleko

Pierwsze badania na ten temat przeprowadzono w latach 40., jednak do dziś nie ma jednoznacznych dowodów na to, że mleko i produkty mleczne mają działanie komedogenne.

Prawdopodobną przyczyną możliwych skutków komedogennych mleka i jego produktów jest zawartość hormonów wytwarzanych przez krowy w czasie ciąży – i dotyczy to głównie IGF-1 (insulinopodobny czynnik wzrostu).

IGF-1 stymuluje 5α-reduktazę w nadnerczach i gonadach, syntezę androgenów, transdukcję sygnału receptora androgenowego i proliferację komórek łojowych – a to może przyczyniać się do trądziku. Najwyższe stężenia IGF-1 występują u kobiet z trądzikiem, a liczba zmian trądzikowych dodatnio koreluje z poziomami IGF-1 w osoczu.

Insulinopodobny czynnik wzrostu 1 stymuluje również syntezę androgenów przez jajniki i jądra i hamuje syntezę wątrobową globuliny wiążącej hormony płciowe (SHBG), co w efekcie zwiększa biodostępność androgenów. Zarówno IGF-1, jak i androgeny stymulują produkcję łoju, który jest jednym z przyczyn trądziku.

 

Co ciekawe – badania pokazują, że pod względem wpływu na trądzik, mleko chude jest gorszym wyborem niż mleko pełnotłuste.

 

Rola mleka wciąż jest nie jasna, pewne źródła zalecają zdecydowane jego wyłączenie (głównie ze względu na potencjalnie negatywną rolę IGF-1). Moje zdanie jest takie, że można wypróbować eliminację i obserwować zmiany. My dietetycy bilansujemy bez problemu diety bezglutenowe, wegetariańskie, wegańskie to i bez problemu można zbilansować dietę bez jednego produktu jakim jest mleko.

 

 

 

Czekolada

Utarło się, że spożycie czekolady na pewno wywołuje trądzik. Jednak jest to po części… mit. Ponieważ badania naukowe nadal pokazują, że stanowisko w tej kwestii jest niejednoznaczne. Dużym problemem w kontekście obarczania winą tej nieszczęsnej czekolady (serce pęka) jest fakt, że wyroby czekoladowe zawierają dużo cukru oraz złej jakości tłuszczów. Nie jesteśmy w stanie odpowiedzieć czy to być może nie te składniki przyczyniają się do pogorszenia stanu cery.

Uważa się też, że spożycie gorzkiej czekolady może być bezpieczniejsze w kontekście problemów z trądzikiem ze względu na większą zawartość związków przeciwutleniaczy.

Ostatecznie: sprawa wciąż nie jest rozstrzygnięta. Ja u swoich pacjentów poddaję tą kwestię próbom obserwacji.

 

Kluczowe składniki

Szczególnie ważne będzie uzupełnienie wszelkich niedoborów w diecie, a zwłaszcza witaminy D, cynku. Należy zapewnić odpowiednią podaż kwasów omega 3. Eliminując przetworzone produkty, należy włączyć do diety jak najwięcej produktów będących źródłami związków przeciwzapalnych.

 

Cynk jest niezbędny dla dobrego stanu naszej skóry, nie dość, że przyspiesza gojenie się ran to jest również bakteriostatyczny dla bakterii P. acnes.

Badania pokazują, że pacjenci z trądzikiem często mają niedobór cynku, a jego doustna suplementacja ma pozytywny wpływ na leczenie zmian skórnych. 

 

Dieta powinna obfitować w owoce i warzywa o wysokim potencjale antyoksydacyjnym (rewelacyjnie sprawdzą się owoce jagodowe: szczególnie teraz, gdy idzie sezon na maliny, truskawki i borówki – warto je jeść oraz zielone warzywa), a także przyprawy takie jak cynamon, bazylia, które będą nie tylko świetne dla smaku potraw, ale i dla całokształtu naszej diety.

 

 

 

Bibliografia

Significance of diet in treated and untreated acne vulgaris. Alicja Kucharska. Postepy Dermatol Alergol. 2016 Apr; 33(2): 81–86.

Acne and milk, the diet myth, and beyond. Danby FW. J Am Acad Dermatol. 2005 Feb; 52(2):360-2.

Diet and acne. Bowe WP, Joshi SS, Shalita AR. J Am Acad Dermatol. 2010 Jul; 63(1):124-41.

Acne and diet: truth or myth? Costa A, Lage D, Moisés TA. An Bras Dermatol. 2010 May-Jun; 85(3):346-53.

Acne and diet. Wolf R, Matz H, Orion E. Clin Dermatol. 2004 Sep-Oct; 22(5):387-93.

A double-blind study of the effect of zinc and oxytetracycline in acne vulgaris. Michaëlsson G, Juhlin L, Ljunghall K. Br J Dermatol. 1977 Nov; 97(5):561-6.

Zinc deficiency in acne vulgaris. Fitzherbert JC. Med J Aust. 1977 Nov 12; 2(20):685-6.

Oral zinc therapy of acne. Absorption and clinical effect. Orris L, Shalita AR, Sibulkin D, London SJ, Gans EH. Arch Dermatol. 1978 Jul; 114(7):1018-20.

Może Ciebie jeszcze zainteresować:

Jak radzić sobie z epizodem objadania na diecie?

Jak poradzić sobie z epizodem objadania na diecie? W momencie, gdy zaczyna przyświecać nam jakiś konkretny cel (np. utrata masy…

5 akcesoriów fit kuchni

Uwielbiam świadomie i zdrowo jeść – w końcu to moja praca i to wszystko, o czym piszę i czego uczę…

Wyszła z zaburzeń odżywiania i zmieniła swoje życie – rozmowa z Anią

Jak wyjść  z zaburzeń odżywiania?   Dziś zapraszam Was do dość nietypowego wpisu. Ania to podopieczna, która trafiła do mnie…