Jak zobaczyłam przepis o nazwie ,,tofu zmieniające życie” to od razu wiedziałam, że ten przepis muszę zrobić.

Fakt faktem, może życie się nie zmieniło (jest jak jest + płaczący kot), ale z brzuszkiem pełnym smacznych rzeczy, zawsze jest trochę przyjemniej 🙂

A że częściej jem wegańsko, to dodałam do tego karmelizowaną, pieczoną brukselkę z żurawiną i pikantne bataty – cudo <3

Chętni na przepis?

Brukselka i tofu pochodzą z przepisu na Jadłonomii z moimi drobnymi modyfikacjami .

Składniki na 2 porcje:

Tofu zmieniające życie:

– 1 kostka naturalnego tofu

– skrobia ziemniaczana – 2 płaskie łyżki

– oliwa z oliwek – 10 g (1 łyżka)

– sos sojowy – 3 łyżeczki

– słodzik – 2 pastylki (można dodać 3 łyżeczki innego słodziła)

– odrobina wody

– przyprawy: imbir, czosnek

Wykonanie:

Tofu kroimy w kostkę. Do woreczka wsypujemy skrobię a następnie tofu. Zamykamy i potrząsamy aż skrobia pokryje każdy kawałek tofu. Na rozgrzaną patelnię na oliwę wykładamy tofu i smażymy do złocistego koloru z obu stron. Odkładamy.

W miseczce mieszamy sos sojowy, słodzik, wodę i przyprawy. Sos przelewamy do garnuszka i dorzucamy tofu – podgrzewamy aż sos będzie bulgotał i pokryje całe tofu.

 

Karmelizowana brukselka

Składniki:

Brukselka – 400 g

Oliwa z oliwek – 20 g (2 łyżki)

Słodzidło – 2 pastylki

Ocet balsamiczny – 1 łyżka

Przyprawy: wędzona papryka (1/3 łyżeczki), ostra papryka (1/3 łyżeczki), sól, pieprz

Żurawina – 20 g

Brukselkę kroimy na pół. W miseczce mieszamy wszystkie składniki do powstania gęstego sosu. Piekarnik nagrzewamy na 170 stopni. Brukselkę polewamy sosem i dokładnie mieszamy, aby każda znalazł się na każdej połówce. Warzywa wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 25 minut co jakiś czas przewracając brukselki. Po upieczeniu posypujemy żurawiną.

Bataty

Składniki:

Batat – 200 g

Świeża bazylia, sól, pieprz, czerwona papryka, czosnek, imbir, chilli

Bataty kroimy w kostkę. Wrzucamy je na patelnię wraz z przyprawami i dusimy pod przykryciem podlewając wodą dopóki nie zmiękną. Gotowe możemy posypać sezamem.

Wszystko podajemy razem, tofu dodatkowo posypując szczypiorkiem. Zamiast batatów danie można podać np. z ryżem basmati.

Makro 1 porcji:

460 kcal / 23 g białka / 23 g tłuszczu / 52 g węglowodanów

Może Ciebie jeszcze zainteresować:

Przepis na wegański fit obiad

Jak zobaczyłam przepis o nazwie ,,tofu zmieniające życie” to od razu wiedziałam, że ten przepis muszę zrobić. Fakt faktem, może…

Jak nie marnować żywności?

Jak nie marnować żywności? Wyrzucanie jedzenia to potężny cios w stronę klimatyczną, społeczną i ekonomiczną. Określenie ,,potężny cios” wydaje się…

Zacznę dietę, gdy skończą się okazje do podjadania – serio? :)

Dieta, a okazje do podjadania: Ja wiem… Teraz się nie opłaca  bo w weekend masz urodziny koleżanki, potem obiad z…