Dziś przychodzę do Was z propozycją 5 posiłków, na śniadania na słodko, ale w wersji fit. Wiele osób preferuje od rana posiłki na słodko, ważne też aby były szybkie i łatwe. Niektórzy z kolei wolą celebrować posiłki i poświęcać na śniadania więcej czasu. Każdy z nas korzysta też z innych produktów oraz ma różne zapotrzebowanie. Dlatego starałam się przedstawić jak najbardziej różnorodne opcje. Mam nadzieję, że każdy znajdzie coś dla siebie 🙂

Placuszki z truskawkami przekładane kremem czekoladowym

Składniki:

✅Jajka – 2 sztuki

✅Truskawki – 100 g (2 garstki)

✅Płatki owsiane  – 10 g (1 łyżka)

✅Cynamon – do smaku

✅Mąka żytnia – 10 g (1 łyżka)

✅ Kakao ciemne -10 g (1 łyżka)

✅Odżywka białkowa  – 20 g (2 łyżki)

✅Słodzik

Wykonanie:

Jajka, słodzik, płatki, cynamon i mąkę miksujemy na jednolitą masę. Wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na małej mocy palnika (ja robię to beztłuszczowo). W tym czasie przygotowujemy krem czekoladowy i polewę. Do kakao dodajemy słodzik i wodę – lepiej dodać mniej i kontrolować konsystencję, aby nie był zbyt lejąca. Mieszamy wszystko do powstania kremowej masy odpowiedniej do smarowania placuszków. Podobnie postępujemy z odżywką białkową – która będzie naszą ,,wisienką torcie” i polewą – mieszamy ją z wodą do uzyskania pożądanej konsystencji. Gdy omlet będzie gotowy kroimy go na 4 części. Każdą z nich smarujemy czekoladowym kremem, przekładamy pokrojonymi plasterkami truskawek i układamy na sobie. Całość polewamy słodkim sosem proteinowym.

Makro:

400 kcal / 37 g białka / 16 g tłuszczu / 32 g węglowodanów

Malinowa jaglanka z orzechami włoskimi

Składniki: 

✅kasza jaglana – 40 g (4 łyżki)

✅ banan – 60 g (1/2 sztuki)

✅ maliny – 70 g (garść)

✅ odżywka białkowa – 25 g (2 łyżki)

✅orzechy włoskie – 20 g 

✅ opcjonalnie: słodzik

Wykonanie:
Kaszę jaglaną przepłukujemy. Następnie gotujemy według preferencji do uzyskania gęstej konsystencji. Pod koniec gotowania do kaszy dorzucamy pokrojonego banana, maliny i odżywkę białkową. Mieszamy jeszcze przez minutę i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie całość nabierze kremowej, budyniowej konsystencji. 

Jaglankę podajemy z orzechami włoskimi, które są bardzo wartościowym dodatkiem w diecie i które bardzo polecam Wam włączyć do jadłospisu 🙂 


Makro: 

 444 kcal / 29 g białka  / 15 g tłuszczu /  56 g węglowodanów

 

Twarożek z prażonym jabłkiem

Składniki:

✅ płatki owsiane – 30 g (3 łyżki)

✅ twaróg – 125 g (1/2 kostki)

✅ masło orzechowe – 30 g (1,5 łyżeczki)

✅ jabłko – 200 g (1 sztuka)

✅cynamon/słodzik

Wykonanie:

Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 20 minut, aby napęczniały. 
 Twaróg miksujemy ze słodzikiem i cynamonem na gładką masę. Jabłko kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię lub do garnuszka (ja robię w teflonowym rondelku pod przykryciem). Obsypujemy obficie cynamonem i dusimy około 5 minut co jakiś czas mieszając. 
Do miseczki wykładamy płatki, słodki twarożek, prażone jabłko i dodajemy masło orzechowe.

Makro:

500 kcal / 37 g białka / 19 g tłuszczu / 58 g węglowodanów

Koktajl kokosowo-truskawkowy w 3 minuty

Składniki:

✅kefir – 200 g

✅banan – 100 g (1 sztuka)

✅ truskawki – 100 g (2 garstki)

✅masło kokosowe – 20 g ( 1 łyżeczka)

                 

Wszystkie składniki miksujemy.

 

Makro:

370 kcal / 15 g białka / 15 g tłuszczu / 56 g węglowodanów

Nocna owsianka

Składniki:

✅płatki owsiane – 60 g (6 łyżek)

✅banan – 100 g (1 sztuka)

✅maliny – 100 g (2 garstki)

✅skyr – 150 g (1 opakowanie)

Ten przepis sprawdzi się idealnie, jeśli rano macie jedynie 3 minuty na ogarnięcie śniadania. Dzień wcześniej zalewamy płatki owsiane wrzątkiem i zostawiamy na noc. Rano do płatków dodajemy jedynie owoce i skyr. Gotowe!

Makro:

443 kcal / 23 g białka / 5 g tłuszczu / 84 g węglowodanów

Smacznego!

Może Ciebie jeszcze zainteresować:

5 przepisów na fit śniadania na słodko

Wakacje na diecie – jak nie przytyć i spędzić urlop bez stresu?

Lato to czas korzystania z jego uroków: plażowanie, relaks, cudowna pogoda. A przynajmniej w teorii tak być powinno. Czasem jednak…

Dieta wegańska w sporcie

Wokół diety wegańskiej krąży wiele kontrowersji, a raczej krążyło – dziś wiemy już, że pod warunkiem ODPOWIEDNIEGO ZBILANSOWANIA I SUPLEMENTACJI…