OMLET PUSZAK!

Co roku na Instagramie można podsumować swoje ,,best nine of…”, gdzie w zestawieniu zdjęć mamy te, które w ciągu tego czasu uzyskały najwięcej lajków, a raczej serduszek!

Nie zgadniecie, które zdjęcie na moim Instagramie (klik) otrzymało największe uznanie.. Oczywiście zdjęcie omleta puszaka 🙂

 

Zatem przedstawiam Wam krok po kroku szczegółowy przepis na to jak zrobić mojego ulubionego omleta. Nie sztuką zrobić omlet na wypasie z 5 jajek – sztuką zrobić coś z niczego czyli omlet na 2 jajkach. W dodatku omlet jest bez cukru i nabiału (przedstawiam opcję alternatywną) – dla tych, którzy go unikają… A pozostałe dodatki to już Wasza inwencja! Ja przedstawiam dwie opcje.

 

 

 

Przepis na puszakową podstawę:

1. Dobrze oddzielam białka od żółtek. Białka powinny znajdować się w czystej misce, garnku, bez dodatku słodzików, mąki czy resztek żółtek. 

2. Ubijam białka mikserem na sztywną pianę. Po ubiciu i przechyleniu naczynia z białkami, nie powinny się one wylać, ale zostać stabilnie w naczyniu.

3. Do żółtek dodaję niewielką ilość mąki: ok 15 g na 2/3 jajka. Z moich doświadczeń wynika, że jest to taka ilość, która nie ,,obciąży” całej masy, ale jednocześnie będzie jej na tyle, że nada wszystkiemu fajnej sztywności i zwartości. Ja używam mąki gryczanej lub ryżowej. Do takiego omleta na słodko fantastycznie sprawdzi się też mąka kasztanowa.

4. Do żółtek dodaję resztę moich ulubionych składników: wyżej wymienioną mąkę, słodzik, ostropest i cynamon.

5. Do masy z żółtkami i mąką dodaję ubite białka. Robimy to powoli! Całości już nie miksujemy (ja czasami robię to na małych obrotach przez kilka sekund i jest ok), ale mieszamy łyżką do połączenia się puszakowej masy. Masa powinna być słodka i puszakowa.

6. Na dobrze rozgrzaną patelnię wylewam całą masę, zmniejszam moc palnika na średnią (uważajcie, żeby nie dać za dużego ,,ognia” bo nic z tego nie wyjdzie) i przykrywam pokrywką zostawiając mały uchyłek na tlen dla omleta 😀

7. Co jakiś czas kontroluję, czy omlet nie przypala się od spodu. Jeśli tak się dzieje, zmniejszam moc palnika.

8. NIE PRZEWRACAMY OMLETA NA DRUGĄ STRONĘ! Nie stresujcie tego puszaka, bo klapnie. Zapewniam, że robiąc go pod przykryciem, na mniejszej mocy, zetnie się również z góry. Sprawdzajcie czy góra jest już zwarta czy jeszcze piankowa. Jeśli jest twardsza, a spód zarumieniony, omlet jest gotowy! Powinien wyrosnąć jeszcze bardziej niż jak świeżo wlany na patelnię.

9. Nie rozprowadzajcie też surowej masy na bardzo cienką warstwę, jeśli macie ogromną patelnię. Normalne, że wtedy wyjdzie cienki.

 

I jeszcze jedno… Jeśli chodzi o odżywkę białkową, to z moich doświadczeń, jej dodatek do masy powoduje, że nie ma efektu puszaka. Jeśli chcecie możecie z niej zrobić gęsty krem, który położycie dopiero na gotowego omleta – czyli białko + niewielka ilość wody, mieszamy do uzyskania gęstej, budyniowej konsystencji.

Dekorujemy puszaka ulubionymi dodatkami. U mnie standard to fit krem czekoladowy, mrożone owoce (maliny lub truskawki) i szczypta wiórków kokosowych.

 

 

Krem czekoladowy (w zależności od wykorzystanych produktów, różna będzie kaloryczność całego omleta):

– 60 g serka twarogowego (u mnie z mniejszą ilością tłuszczu i inuliną)

– alternatywy dla serka: mleczko kokosowe (gęste schłodzone w lodówce) -> wliczone w poniższe makro (z mleczkiem zwiększa się ilość tłuszczu, a zmniejsza białka)

– 5 g kakao ciemnego

– ksylitol/erytrytol (według uznania)

 

Wszystkie składniki mieszamy na gładki krem.

 

Pozostałe dodatki:

– owoce jagodowe (truskawki, maliny, borówki) – 100 g

– wiórki kokosowe – 5 g

Makro naszego omleta wygląda następująco:

443 kcal / 21 g białka / 30 g tłuszczu / 32 g węglowodanów

 

 

 

Smacznego! 🙂

 

 


 

 

DOSTĘPNY JEST TAKŻE MÓJ E-BOOK!

,,Najpopularniejsze systemy żywieniowe” zakupicie tutaj: klik

Najgorętsze tematy dietetyczne w jednym miejscu: low carb, paleo, problemy z utratą tkanki tłuszczowej i wiele, wiele innych w jednym miejscu 🙂 

Lub najszybciej kontaktując się bezpośrednio ze mną przez maila:
paula.fit@wp.pl

Może Ciebie jeszcze zainteresować:

Nadwaga to nie tylko kalorie! DLACZEGO TYJEMY?

Bardzo popularnym stwierdzeniem jest to, że nadmierne kilogramy spowodowane są tylko i wyłącznie nadwyżką energetyczną w diecie. Czy to prawda?…

Anoreksja – gdy choruje głowa i cierpi ciało

4/100 kobiet uważa się za atrakcyjne. W Europie aż 1 osoba na 100 cierpi na anoreksję. Według kryteriów DSM IV –…

Leptyna – hormon sytości i regulator masy ciała

Rok 1994 roku nie jest rokiem niezwykłym tylko dlatego, że jest to data mojego urodzenia. Rok 1994 to rok, w…