W świetle nauki nie ulega wątpliwości fakt, że konsumpcja kawy – w odpowiednich ilościach, może mieć istotne korzyści zdrowotne. Zwolennicy holistycznego fit lifestyle’u utrzymuję jednak, że kawa rozpuszczalna to największy syf, jest dla nas szkodliwa, przetworzona i właściwie… nawet kawą nie jest. Jaka jest prawda? Czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa?

 

Kawa zmniejsza ryzyko chorób sercowo naczyniowych – osoby, które regularnie spożywają kawę, mogą mieć mniejsze ryzyko tych chorób, pamiętajmy jednak, że to nie sama kawa o tym decyduje, ale raczej całokształt naszego stylu życia – głównie nasze odżywianie czy aktywność fizyczna. Wiele źródeł podkreśla, że to niższe ryzyko może być na przykład związane z tym, że osoby aktywne po prostu piją więcej kawy niż nie aktywne, i to właśnie ruch odgrywałby tutaj decydującą rolę. Tak, czy tak, temat niezwykle intrygujący.

Kawa ma też działanie pobudzające – substancje zawarte w kawie stymulują produkcję kortyzonu i adrenaliny, dzięki czemu zwiększają się nasze funkcje poznawcze. Według badań przeprowadzonych w Kalifornii spożycie kawy mniejsze niż 4 filiżanki dziennie, może też obniżyć ryzyko schorzeń wątroby – nawet osoby, które spożywały 1 filiżankę kawy, miały 30% mniejsze ryzyko marskości wątroby.

Jeśli chodzi o nowotwory, to tutaj badania wykazywały skrajnie różne wyniki – wiele źródeł podkreśla jednak, że należy mieć na uwadze zasadę ,,correlation is not causation” czyli krótko mówiąc: istnienie korelacji nie oznacza jednocześnie przyczynowości. W 2000 r. European Journal of Cancer Prevention opublikowało analizę, w której wręcz stwierdzono, że kawa może zapobiegać rakowi jelita grubego.

Osoby pijące kawę mają mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 niż osoby nie pijące kawy.

Należy też podkreślić, że wszystkie efekty działania kofeiny będą różne u każdego z nas, ponieważ zależą głównie od tego, kto i jak metabolizuje kofeinę w swoim organizmie.

Kawa rozpuszczalna jest również źródłem niektórych składników odżywczych, takich jak chrom, magnez i inne składniki odżywcze. Na przykład filiżanka kawy rozpuszczalnej zawiera około 72 mg potasu i prawie 7 mg magnezu.

 

Jak powstaje kawa rozpuszczalna?

Aby odpowiedzieć na zarzuty dotyczące ,,przetworzenia” kawy rozpuszczalnej, wyjaśnię procesy, dzięki którym ona powstaje.

Jeden ze sposobów pozyskania kawy rozpuszczalnej wymaga użycia gorącej wody – czy to jest ta straszna substancja chemiczna, którą nas straszą? Gorąca woda służy do przygotowania ekstraktu kawy ze zmielonych palonych ziaren, a następnie rozpyleniu ekstraktu na gorące powietrze w wysokim zbiorniku, co powoduje jego szybkie wysychanie. Druga metoda to z kolei liofilizacja. Ona zachodzi w niskich temperaturach, gdzie dochodzi do wytrącenia się kryształków wody, odparowania wody i cięcia kryształków, które z kolei dają granulki. Dzięki temu ta metoda pozwala uzyskać więcej walorów smakowych i aromatu kawy. Tak pozyskana kawa rozpuszczalna jest zazwyczaj droższa. Ale o ile lepsza pod względem smaku 🙂 

 

Czy kawa rozpuszczalna jest zatem niesłusznie demonizowana?

Z pewnością tak, jeśli chodzi o to, co często można na jej temat przeczytać. Patrząc jednak racjonalnie i zdroworozsądkowo, możemy rozważyć jej wady, bo takowe również istnieją.

Kawa rozpuszczalna jest źródłem akryloamidu – jest to ten związek, który powstaje w żywności podczas ogrzewania we wysokiej temperaturze i o którym pisałam kilkukrotnie, bynajmniej nie w jasnym świetle – wykazano, że akryloamid u zwierząt ma działanie kancerogenne. Ilość akryloamidu w kawie rozpuszczalnej jest większa niż w mielonej, ale co ważne – ilość akryloamidu będzie różnić się w zależności od danej marki… Oznacza to więc to, że jedna kawa rozpuszczalna może mieć go całkiem niewiele, ale inna już 4 x tyle. Poza tym, jeśli szukasz pobudzenia, to kawa rozpuszczalna będzie gorszym wyborem – zawiera bowiem mniej kofeiny, niż kawa mielona.

Podsumowanie

Kawa rozpuszczalna to wciąż KAWA, a nie ,,sama chemia i syf” – ponieważ nie powstaje we wyniku niezrozumiałych i dziwnych procesów chemicznych z niewiadomego źródła surowców. Kawa rozpuszczalna powstaje z ziaren kawy i ulega poddaniu czynnikom opisanym przeze mnie w artykule – w zależności od metody, kawa może stracić część swego aromatu, natomiast prozdrowotne związki, które decydują o właściwościach kawy i ich pozytywnym wpływie na zdrowie – zostają.

Można postawić znak nad obecnością akryloamidu, ale z drugiej strony – nikt nie spożywa przecież kawy w dużych ilościach – a już na pewno nie na kilogramy i nie na kilka łyżeczek na kubek 🙂 To powoduje, że tego akryloamidu dostarczymy niewiele, a więcej rakotwórczych związków dostarczy nam zjedzona do kawusi jajecznica z przepalonym na czarny wiór boczkiem…

 

Może Ciebie jeszcze zainteresować:

Game Changers – wegańska propaganda?

Game Changers – czyli najnowsza produkcja Netflixa, o której zrobiło się dość głośno skłoniła mnie do tego, że poświęciłam swój…

Jak powinna wyglądać dieta w PCOS?

PCOS dotyka wielu moich pacjentek. Ze względu na szereg zaburzeń współistniejących, dieta, odżywianie oraz styl życia pełnią ogromną rolę w…

Dieta w IBS (zespół jelita drażliwego)

Wzdęcia, dyskomfort, ból i druga strona medalu, o której ten, kto tego nie doświadczył nie myśli: utrudnione funkcjonowanie społeczne, zawodowe,…