Zgodnie z obietnicą, przychodzę do Was z przepisem na REWELACYJNY torcik na zimno! Cóż mogę powiedzieć…

Po pierwsze powstał on z ,,głowy”, na spontanie, a wszystkie składniki dodawałam zgodnie z wyobraźnią – chyba takie nie planowane pomysły wychodzą najlepiej 🙂

Po drugie – robi się go szybko, co bardzo sobie cenię (jedyne co, to trzeba czekać, aż stężeje w lodówce)

Po trzecie – to MUSI wyjść, nawet jak ktoś nie ma talentów kulinarnych

Po czwarte – jest to wersja fit i w moim mniemaniu: zdrowa, w porównaniu do innych tego typu wypieków

To co, gotowi na fit wypieki?

Potrzebujesz:

– jajka – 4 sztuki

– mąka (u mnie żytnia, ale sprawdzi się każda inna) – 40 g

– kakao ciemne – 10 g

– szczypta proszku do pieczenia

– skyr waniliowy – 150 g

– jogurt naturalny – 130 g

– skyr jagodowy – 300 g

– maliny – 100 g

– żelatyna

– gorąca woda

– słodzik (wg uznania)

– odżywka białkowa (opcjonalnie) – 10 g

 

Wykonanie – czekoladowy spód

Jajka, mąkę, słodzik, proszek i kakao miksujemy razem na gładką masę. Przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku (do suchego patyczka). Ja piekłam 20 minut w 160 stopniach.

Jasna warstwa:

Miksujemy skyr, jogurt naturalny i odżywkę białkową. W gorącej wodzie rozpuszczamy 15 g żelatyny. Wlewamy do masy jogurtowej, miksujemy (można spróbować masy i zdecydować czy dodajemy jeszcze dodatkowo słodzik, czy taki stopień słodkości nam odpowiada). Wylewamy masę na spód i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

Warstwa jagodowo-malinowa

15 g żelatyny rozpuszczamy w gorącej wodzie i miksujemy razem z 300 g skyra jagodowego.

Wylewamy ostatnią warstwę, wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Po tym czasie, gdy ciasto nie jest już lejące, a zaczyna powoli tężeć, dodajemy na wierzch maliny.

->Zamiast malin możemy dodać oczywiście to, co chcemy: startą gorzką czekoladę, wiórki kokosowe czy orzechy.

->Torcik musi postać w lodówce minimum 4 godziny.

Gotowe!

Gdy przeliczałam makro przepisu, okazało się, że torcik nie dość, że jest low fat, to jeszcze jest wysokobiałkowy.

Torcik podzieliłam na 6 kawałków.

Makro jednego kawałka:

183 kcal / 20 g białka / 6 g tłuszczu / 13 g węglowodanów

Po pierwszej łyżeczce przepadłam z zachwytu i wiem już, że ten przepis będę powtarzać częściej, nie tylko z okazji Walentynek 🙂 Spód jest intensywnie czekoladowy, a góra piankowa i kremowa. Maliny idealnie przełamują słodki smak i dodają całości charakteru. 

Smacznego!

 

 

Może Ciebie jeszcze zainteresować:

Wegańskie curry – przepis!

Wegańskie curry to idealny przepis na obiad do pracy, szkoły czy po prostu na pyszny, zdrowy i sycący obiad 🙂 Jest…

Jak przyspieszyć metabolizm? [podstawy przemiany materii]

  W kontekście problemów z utrzymaniem szczupłej sylwetki, za przyczynę tego stanu rzeczy obarcza się zazwyczaj ,,wolny” lub ,,zepsuty” metabolizm….

Jak podejmować postanowienia dietetyczne aby odnieść sukces?

Jak wytrwać w realizacji swoich postanowień ❓ W związku ze zbliżającymi się wakacjami, przygotowałam dla Was wpis, w którym przedstawię Wam…